Frankrijk wil rijbewijs met punten voor toeristen

De Franse autoriteiten werken aan een virtueel rijbewijs voor buitenlanders die zich op de Franse wegen begeven. Op het rijbewijs zouden twaalf punten komen te staan. Als een buitenlandse bestuurder al zijn punten heeft opgesoupeerd, zou die niet meer in Frankrijk mogen rijden. Ook een inbeslagname van het voertuig is mogelijk. 

Volgens een overeenkomst tussen Parijs en Brussel kan Frankrijk al overtreders vervolgen die in België verblijven. In 2015 hebben Belgische bestuurders in totaal 382.000 inbreuken gepleegd in Frankrijk. Ongeveer 77 procent van hen hebben hun boete vorig jaar voldaan en dat bracht de Franse staat meer dan 13 miljoen euro op.

Geen voorstander
Mobiliteitsorganisatie Touring is geen voorstander. Zij zijn voor een geharmoniseerde Europese regelgeving, want volgens de organisatie zouden deze maatregelen ingaan tegen het principe van het vrije verkeer binnen de Europese Unie.

Zelfde middelen voor Belgen
Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) kan zich wel vinden in het voorstel. "Vandaag worden de Fransen zwaarder bestraft dan Belgen voor dezelfde overtreding", zegt woordvoerder Benoît Godart. Dit initiatief zou het gedrag van buitenlandse bestuurders kunnen aanpassen "en dus de verkeersveiligheid verbeteren". Daar staat wel tegenover dat Belgen over dezelfde middelen als de Fransen moeten kunnen beschikken om hun punten te recupereren.

Wetsontwerp
Ook België werkt aan gelijke bestraffing buitenlandse bestuurders. Volgende maand bespreekt de Kamercommissie Infrastructuur een wetsontwerp waardoor buitenlanders die in ons land een zware verkeersovertreding begaan, in eigen land een boete in de bus zullen krijgen. Er zijn ook concrete plannen om een bilateraal akkoord te sluiten met Nederland, Duitsland en Luxemburg om zo’n systeem mogelijk te maken voor alle verkeersovertredingen.