Apple weigert iPhone terroristen vrij te geven

Technologiebedrijf Apple weigert om de FBI te helpen bij het ontcijferen van de telefoon van de schutters van San Bernardino. Een rechter had het bedrijf opgelegd dat te doen, maar topman Tim Cook gaat daar niet op in: “De overheid vraagt ons om jarenlange innovaties rond veiligheid te ondermijnen.”

Dinsdag oordeelde een Amerikaanse rechter dat Apple het FBI-onderzoek rond de aanslag in San Bernardino moest helpen. Bij die aanslag kwamen veertien mensen om het leven.

Versleutelde informatie
Een en ander heeft te maken met de toegang tot de smartphone van de schutters. De iPhone 5 heeft namelijk een beveiliging, zoals veel smartphones, die informatie wist als er te vaak geprobeerd wordt het paswoord te achterhalen. Apple moet van de rechter software leveren die bruikbaar is op de bewuste iPhone 5, om zo de versleutelde informatie te verkrijgen.

"Eigen gebruikers hacken"
Maar Apple weigert daar aan mee te werken. In een statement zegt Tim Cook helemaal geen steun te willen verlenen aan terroristen. Toch gaat een iPhone ontgrendelen te ver: “De overheid vraagt ons om onze eigen gebruikers te hacken. Met zo’n maatregel schaadt je enkel de burger die rekent op bedrijven als Apple om je data te beveiligen.” 

Ook het feit dat de maatregel enkel zou gelden voor dit toestel, doet Apple af als onzin: “Eenmaal de technologie er is om één telefoon te ontgrendelen, dan kan je het met alle toestellen.” Apple noemt het dan ook een gevaarlijk precedent en wil er niet op ingaan “omdat we het diepste respect hebben voor de democratie.”