Dossier Terreur in Parijs

Eagles of Death Metal vragen 89 seconden stilte op podium

De Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal is gisteravond naar de Franse hoofdstad teruggekeerd. Volgens de groep was een nieuwe show "hun heilige plicht" om terug te keren na de bloedige aanslagen in november. In concertzaal Le Bataclan kwamen tijdens het optreden 89 mensen om het leven. De zanger vroeg tijdens de show dan ook om “89 seconden stilte”.

"Ik zoek naar een manier om de set te beëindigen waarbij iedereen het slechte achter zich kan laten en meer plaats kan maken voor betere dingen", vertelde zanger Jesse Hughes in een interview met de Franse zender iTele. "Ik kan de slechten niet laten winnen. Ik moet opnieuw met mijn vrienden zijn. We moeten dit afmaken, niet voor anderen maar voor onszelf. En natuurlijk voor iedereen die die avond in de Bataclan was".

Aanwezig in Bataclan? Gratis toegang
De band trad deze keer op in de Olympia voor een uitgelaten publiek. Bij de aanwezigen ook fans die de bewuste avond in de Bataclan waren, zij mochten gratis binnen. Aan de ingang van de Olympia waren er strenge veiligheidsmaatregelen: honderden agenten werden ingezet in en om de uitverkochte zaal.

89 seconden stilte
Het publiek gaf de band een staande ovatie bij de start, terwijl Hughes duidelijk geëmotioneerd leek. Halverwege het eerste nummer "I only want you", werd de muziek stopgezet. "Laat ons een moment nemen om te herdenken, nadien zullen we voortspelen", klonk het.

Terug naar Bataclan?
Eagles of Death Metal maakte in december ook al een gastoptreden tijdens de show van U2 in Parijs. De groep is nu terug in Europa met de "Nos Amis Tour" en komt daarbij ook naar ons land. Concertzaal Le Bataclan is van plan om tegen het einde van het jaar opnieuw de deuren te openen. De Eagles of Death Metal hopen er als eersten te mogen optreden.

"Afmaken wat in november niet lukte"
“Het was een fantastisch optreden van Eagles of Death Metal gisteren”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez, die het concert bijwoonde. “Aan alles zag je dat ze zin hadden om af te werken wat in november niet gelukt was. Het publiek had er ook zin in en was dolenthousiast. Het ging af en toe wel over de aanslagen, maar in het algemeen was terrorisme ver weg van het concert.”

Lees ook: Dit doet terreur met een rockband