Dossier Terreur in Parijs

Dit doet terreur met een rockband

Amper drie maanden geleden is het dat de Eagles of Death Metal in de Bataclan in Parijs stonden, en terroristen 90 mensen vermoordden tijdens hun concert. Sindsdien associeert de hele wereld deze rockgroep met de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Het zou dus niet onlogisch zijn mochten fans een negatief gevoel overhouden aan de band. Maar kijk, drie maanden later staan ze alweer voor een uitverkochte zaal, opnieuw in Parijs. Populairder dan ooit.

“Wij vertegenwoordigen de fans die het niet haalden, de mensen die overleden zijn en van wie de verhalen misschien nooit verteld zullen worden”, zo verwoordde de drummer Joshua Homme van de Eageles of Death Metal het tijdens het eerste interview na de aanslagen. Daarin zei frontman Jesse Hughes ook dat hij “de eerste wil zijn die in de Bataclan speelt wanneer de zaal heropent”. 

Die wens is nog niet in vervulling kunnen gaan, maar ze konden kort na de aanslag wel alweer eventjes het podium op in Parijs. Op 7 december 2015 riep Bono van U2 de mannen op het podium tijdens hun concert in Bercy. “Drie weken geleden zijn ze van hun podium beroofd, wij willen hen vanavond het onze geven”, zei Bono toen. Een groot gebaar van solidariteit.

"Bloed in mijn mond"
De weken nadien namen de leden van de rockband de tijd om alle gebeurtenissen te verwerken. Maar erg lang duurde dat niet. Op 13 februari startten ze alweer een nieuwe tournee in Zweden. In een interview blikten ze terug op die noodlottige avond: “De terroristen begonnen te schieten op de allerlaatste noot van het nummer. Bijna een duivelse synchroniciteit. Ik wist meteen wat er aan de hand was. Je kon de druk van de patronen voelen”, vertelde de emotionele zanger Jesse Hughes. “Ik proefde de smaak van bloed in mijn mond”

En gisteravond, op 16 februari 2016, stonden de bandleden opnieuw helemaal alleen op het podium in Parijs. Een uniek moment. Naar aanleiding van dit nieuwe optreden gaven ze een emotioneel interview, waarin frontman Jesse Hughes opnieuw enkele straffe uitspraken deed. Hij zei namelijk dat de strenge wapenwet het niet moeilijker, maar net makkelijker heeft gemaakt voor de terroristen.

Fuck Terrorism
Dat de Eagles of Death Metal in amper drie maanden tijd al terug voor een volle zaal kunnen optreden in Parijs, toont aan wat voor een grote betekenis de band heeft gekregen voor de hele wereldbevolking. Ze symboliseren de kracht om terug te vechten en ons niet te laten doen door terrorisme. Hun eerste album werd kort na de droevige feiten in november 2015 al aangepast in ‘Peace, love, fuck terrorism’ en ging viraal. En die afbeelding zal ongetwijfeld nog lang in ons geheugen gegrift blijven staan.