Paus had 'innige vriendschap' met vrouw

Paus Johannes Paulus II had meer dan dertig jaar lang een 'innige vriendschap' met een getrouwde vrouw. Dat meldt de Britse zender BBC die er vanavond een reportage over uitzendt. De zender benadrukt wel dat er geen indicaties zijn dat de paus de regels van het celibaat heeft overtreden.

De BBC kreeg brieven in handen die Karol Wojtyla – de echte naam van Johannes Paulus II –  schreef aan de Pools-Amerikaanse filosofe Anna-Teresa Tymieniecka. De eerste brieven uit 1973 van Wojtyla, die toen nog kardinaal was, waren zakelijk, maar naar verloop van tijd werden de brieven vertrouwelijker. In een van de brieven noemt Wojtyla de vrouw “een geschenk van God”.

De twee ontmoetten elkaar geregeld. Soms om te praten over filosofie, maar ook verschillende keren in een meer relaxte sfeer. Ze gingen bijvoorbeeld samen kamperen of skiën. Kardinaal Wojtyla bleef ook eens bij de vrouw logeren toen hij in de VS naar een conferentie ging. Ook toen Wojtyla paus was geworden, bleven de twee contact houden.

De BBC kreeg de brieven in handen via de Poolse Nationale Bibliotheek. Waar de brieven van de vrouw zijn, is niet duidelijk. Paus Johannes Paulus II stierf in 2005, Anna-Teresa Tymieniecka in 2014.