Dossier Vluchtelingencrisis

"Situatie in kamp Duinkerke escaleert"

De situatie in de tentenopvang in Duinkerke wordt stilaan onhoudbaar. Na de hevige stormen van de afgelopen dagen zijn heel wat delen van het terrein opnieuw volledig onder water gelopen en zijn tal van tenten beschadigd geraakt. De vrijwilligersorganisaties die er actief zijn, trekken opnieuw aan de alarmbel.

Begin januari liep het terrein in Duinkerke al een keer volledig onderwater. De vrijwilligers ter plaatse lanceerden toen al een noodkreet over de dramatisch leefomstandigheden voor de bewoners van het kamp. “De situatie is nu veel erger dan in januari. Waar de modder toen een tiental centimeter diep was, is dat nu op sommige plaatsen tot dertig centimeter. Bovendien zijn heel wat tenten beschadigd geraakt door de hevige stormen van de voorbij dagen, wat het voor de mensen daar allemaal nog moeilijker maakt. Het is letterlijk dweilen met de kraan open.”

Nu de Franse regering heeft aangekondigd om een deel van het kamp in Calais te ontruimen, trekken heel wat mensen naar Duinkerke in de hoop daar onderdak te vinden. De afgelopen dagen kwamen er al tientallen mensen uit Calais toe. De vrijwilligers vrezen dat dit aantal in de komende dagen nog zal stijgen, waardoor de druk op het nu al zwaarbelaste kamp nog meer zal toenemen.

“Dagelijks komen er nieuwe mensen toe en worden er alsmaar meer tenten opgesteld. De basisvoorzieningen zijn nu al erg schaars en de draagkracht van de opvang bereikt haar limiet. Er moeten dringend structurele oplossingen komen voor de mensen die hun plaats in Calais kwijt geraken. Her en der ontstaan er ook al nieuwe, kleine kampen. Het probleem wordt gewoon verplaatst. Ook de Belgische kustgemeenten