VW-topman wist in 2014 al van gesjoemel

Martin Winterkorn, de vroegere CEO van Volkswagen, wist al in mei 2014 dat de Amerikaanse inspectiediensten een onderzoek naar sjoemelsoftware bij de autofabrikant voerden. Dat schrijft het Duitse blad Bild am Sonntag. Het blad kon een intern document van Volkswagen inkijken.

Volgens dat document werd Winterkorn door een medewerker gewaarschuwd dat milieudiensten op zoek zouden gaan naar software om testresultaten te vervalsen. Dat kwam omdat Volkswagen geen verklaring kon geven voor de hoge uitstootwaarden. Volkswagen gaf pas in september vorig jaar toe dat het dieselwagens uitrustte met zo’n sjoemelsoftware. Als gevolg daarvan moest Winterkorn later die maand ontslag nemen.

Zowel Winterkorn als de raad van bestuur hebben altijd benadrukt geen weet te hebben van het gesjoemel en in het document staan ook geen bewijzen van een onmiddellijke betrokkenheid van Winterkorn. Bij Volkswagen geeft niemand commentaar. Woordvoerder Eric Felber benadrukt dat het intern onderzoek in april zal worden afgerond.