Obama belt met Poetin over conflict Syrië

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama hebben over de telefoon de conflicten in Syrië en Oost-Oekraïne besproken. Dat meldt het Kremlin zelf zondag.

De twee wereldleiders hadden het over verdere onderhandelingen over het spoedige staakt-het-vuren in Syrië. Volgens het Kremlin waren beiden naar eigen zeggen zeer lovend over het staakt-het-vuren dat op de veiligheidsconferentie in München overeengekomen werd en was er een "positieve evaluatie".

Het gesprek was "openhartig en constructief". De uitlatingen van verschillende partijen nadat het akkoord bekend raakte, getuigden evenwel van een pak minder enthousiasme: de Russische premier Medvedev ziet bijvoorbeeld een "nieuwe Koude Oorlog" en zijn buitenlandminister Lavrov schat de kanse op succes van het akkoord op 49 procent. De onderhandelde partijen kwamen donderdagnacht in de Beierse hoofdstad overeen dat de vijandigheden binnen de week moeten stoppen.

Volgens het Kremlin pleitte Poetin voorts opnieuw voor een internationale antiterreurcoalitie in Syrië. Nauwe contacten tussen het Amerikaanse en Russische buitenlandministerie zijn daarbij nodig en er moet hiervoor binnenkort intensief samengewerkt worden.

Rusland steunt het regime van president Bashar al-Assad met luchtaanvallen. Het Westen verwijt Poetin dat hij het vooral op de burgers en de oppositie naast IS en al-Nusra gemunt heeft.