Dossier President Trump

Was dit voorlopig smerigste debat?

De zes overblijvende Republikeinse presidentskandidaten hebben zaterdagavond (plaatselijke tijd) een zeer bitsig debat gevoerd. Vooral Jeb Bush, de broer van de vroegere president George W. Bush, moest het ontgelden tijdens de discussies rond het buitenlands beleid met Donald Trump.

Trump verklaarde dat de VS geen twee oorlogen kunnen voeren in Syrië, tegen president Bashar al-Assad en terreurgroep Islamitische Staat, die hij "beesten" noemt en die volgens hem de prioriteit moeten krijgen. Hij verklaarde ook dat "Jeb ongelijk heeft" als hij pleit voor het vertrek van de Syrische president. "Het is door naar hem en anderen te luisteren, dat we al 15 jaar in het Midden-Oosten zitten zonder iets te winnen", zei Trump.

Realityprogramma's
"Ze hebben gelogen, er waren geen massavernietigingswapens", zei hij over de oorlog in Irak en de voormalige president Bush. "Ik ben boos dat hij mijn familie aanvalt", antwoordde Bush. "Terwijl Donald Trump realityprogramma's maakte, heeft mijn broer een veiligheidsapparaat opgebouwd om ons te beschermen." "Het World Trade Center is ingestort onder het presidentschap van uw broer, herinnert u zich dat?", sneerde Trump. "Dat is niet wat ik versta onder ons beschermen."

Osama bin Laden vs. Bil Clinton
Marco Rubio maakte gebruik van die uitspraak om uit te halen naar de Democraten. "Ik dank God dat George W. Bush in het Witte Huis zat op 11 september, en niet Al Gore", zei hij. "Het WTC is vernield geworden omdat Bill Clinton Osama bin Laden niet had gedood toen hij daar de gelegenheid toe had."

"Bush is zwakste"
Ook tussen de andere kandidaten was de spanning te snijden. Zo beschuldigden Ted Cruz en Marco Rubio elkaar ervan overlopers te zijn rond de illegale immigratie. Trump haalde daarop nogmaals uit naar Bush, die volgens hem "de zwakste is" als het over immigratie gaat, alvorens Cruz uit te schelden voor leugenaar en schurk.  John Kasich drukte dan weer zijn spijt uit over de toon van het debat. "Ik denk dat we de verkiezing aan Hillary Clinton zullen geven als we zo doorgaan", zei hij.

Over één ding waren alle kandidaten het zaterdag wel eens: de Republikeinen moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat president Barack Obama geen opvolger kan aanduiden voor de overleden rechter van het Supreme Court Antonin Scalia.