Reuzenijsberg bedreigt pinguïns

Op Antarctica wordt een kolonie adéliepinguïns met uitsterven bedreigd door een enorme ijsberg. De ijsberg, die groter is dan Luxemburg, is gestrand in de baai waar de pinguïns leven, waardoor ze meer dan 120 kilometer moeten lopen om voedsel te vinden.

Voor ijsberg B09B in 2011 in het gebied aanspoelde, bestond de kolonie uit 160.000 pinguïns. Nu, vijf jaar later, is de populatie teruggevallen tot amper 10.000. Wetenschappers vrezen dat de kolonie adéliepinguïns, die enkel op de Zuidpool voorkomen, binnen twintig jaar zal uitsterven als B09B zich niet verplaatst of oplost in het zeewater.

Klimaatopwarming

De ijsberg is niet de enige boosdoener. Het gevaarte zorgt ervoor dat grote brokken drijvend ijs zich aan de kustlijn vasthechten waardoor de pinguïns 120 kilometer verder moeten lopen om voedsel te zoeken in zee. Dat drijvend ijs komt door de opwarming van de aarde, zeggen wetenschappers.

Wetenschappers zien ook een positieve kant aan dit verhaal. Door de adéliepinguïns te bestuderen, krijgen ze meer inzicht in de gevolgen van de klimaatopwarming op Antarctica. Het toont volgens hen nog maar eens hoe fragiel het ecosysteem van de Zuidpool is.