1 op 2 koala's 'Down Under' heeft chlamydia

Bijna de helft van de Australische koala’s is besmet met de chlamydia. De seksueel overdraagbare aandoening leidt erg vaak tot een trage en zeer pijnlijke dood. Dat meldt BBC. Antibiotica werkt in veel gevallen niet, waardoor er veel dieren moeten worden afgemaakt.

“De helft van de koala’s in Australië is besmet met de soa”, zegt viroloog David Wilson van het Burnet Instituut in Melbourne. “In gesloten populaties is dat soms zelfs tot tachtig procent.” De gevolgen van de ziekte zijn niet te overschatten: de dieren worden blind, onvruchtbaar en krijgen ontstekingen aan de urinebuis.

Antibiotica helpen niet altijd tegen de ziekte, zeker niet als ze vergevorderd is. Omdat de ziekte seksueel overdraagbaar is besmetten de dieren elkaar razendsnel. En dat is zorgwekkend, want in veel Australische regio’s is de koala een bedreigde diersoort.

Biologen zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een vaccin, maar dat zal normaal pas over drie jaar beschikbaar zijn. Volgens viroloog Wilson moet er nu echter al actie worden ondernomen. “Om de populatie op termijn te vergroten, moeten we paradoxaal genoeg koala’s laten inslapen. Ze hebben veel pijn en besmetten elkaar alleen maar. Dit is de meest humane oplossing.”