NAVO strijdt tegen smokkelaars op zee

De NAVO werkt aan een bijdrage in de strijd tegen de smokkelbendes die vluchtelingen naar Europa brengen. De ministers van Defensie hebben de militaire planners aan het werk gezet, zo kondigde de Amerikaanse minister Ashton Carter donderdagochtend aan in Brussel.

Turkije en Duitsland lanceerden begin deze week de vraag om ook de NAVO in te zetten voor het monitoren van de vluchtelingenstroom richting Europa en de strijd tegen mensensmokkelaars. De rest van het militaire bondgenootschap stemt in met die vraag en heeft de NAVO-machinerie op gang getrokken.

"Het zijn criminele organisaties die deze mensen uitbuiten. Het gaat om een georganiseerde smokkeloperatie. Dat bestrijden is de beste manier om concrete resultaten te boeken op humanitair vlak", oordeelt Carter. "Turkije, Duitsland en Griekenland vinden dat de NAVO snel moet handelen en daar zijn wij het mee eens. Het gaat om de levens en het lot van mensen."

Concreet zou de NAVO schepen gebruiken die actief zijn in de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland om er de wateren te monitoren en informatie door te spelen naar de autoriteiten op beide overs. Migranten die gered worden, zouden terug in Turkije afgezet worden.

Belgisch minister Steven Vandeput (N-VA) erkende donderdagochtend dat zo'n opdracht misschien niet de eerste taak is van de NAVO. "Maar soms moet je je niet afvragen welke kleur de kat heeft, maar wel hoe ze muizen kan vangen."

NAVO kan niet meer langs zijlijn staan
De inmenging van de NAVO in de vluchtelingencrisis is opvallend. “De controle hoort niet bij het normale takenpakket van de NAVO,” zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck. “Daarnaast wilde de NAVO niet betrokken zijn bij de vluchtelingencrisis. Maar die is zo groot geworden, dat ze niet meer aan de zijlijn kunnen blijven staan.”

"Specifiek voor trafiek Griekenland-Turkije"
De maatregel van de NAVO is specifiek bedoeld voor de trafiek tussen Griekenland en Turkije. Dat zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). “De afspraak is dat als er mensen worden opgepakt, ze teruggebracht worden naar Turkije. De Turken zijn daar trouwens ook mee akkoord.”