Rutte niet zo grappig als Obama

In de Beurs van Berlage in Amsterdam is voor het eerst naar het Amerikaans voorbeeld een Correspondents' Dinner gehouden. Een diner waar de Amerikaanse president de pers toespreekt en voor één keer met alles en iedereen mag lachen. Premier Rutte waagde zich ook aan zo’n avond, maar met president Obama als voorbeeld had hij grote schoenen om te vullen.

In Amerika is de Correspondents’ Dinner al bijna een eeuw traditie. Het jaarlijkse diner wordt sinds 1920 gehouden en vanaf 1982 is de zittende president er elk jaar bij geweest. De afgelopen jaren bewees Barack Obama dat hij geen problemen heeft met de pers op een scherpe manier toe te spreken. Vorig jaar nog scoorde Obama door z'n "boze versie van zichzelf mee te brengen" en op die manier de pers aan te pakken.

Rutte VS. Obama 
Gedurfd dus van Premier Rutte om zich hieraan te wagen. De Nederlandse versie van de Correspondents’ Dinner kan slechts een flauw afkooksel van de Amerikaanse variant genoemd worden. Rutte liet de zaal lachen bij enkele slimme moppen over onder andere zichzelf. “Deze avond heeft een bijzonder businessmodel. Journalisten die betalen om naar de minister-president te luisteren, terwijl dat 364 dagen per jaar gratis kan. Dat is bijna net zo iets als betalen voor een krant.” klonk het. De legendarische speeches van Obama kon hij helaas niet evenaren.

Serieuze noot
Afronden deed Rutte trouwens met een serieuze noot: “Als ik eerlijk ben, kan het me niet zoveel schelen welke krantenkoppen morgen over me verschijnen. De vrijheid kan niet zonder vrije pers. Dat moeten we koesteren. Er zijn het afgelopen jaar bijna 70 journalisten omgekomen bij het uitoefenen van hun vak. Daarom herhaal ik wat ik zei bij de herdenking in januari op de Dam, een jaar na de aanslag op Charlie Hebdo: handen af van onze vrijheid.”

Bekijk de volledige toespraak hier: 

Bekijk de Correspondents' Dinner met Obama hier: