Stad Ferguson voor de rechter

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een rechtszaak gestart tegen Ferguson, een voorstad van St. Louis, die sinds 2014 onder vuur ligt sinds de ongewapende zwarte tiener Michael Brown in 2014 door een blanke agent werd doodgeschoten.

Met dit plan wil men de hervormingen van politie en justitie afdwingen. Het bestuur van de stad weigert immers akkoord te gaan met het plan de politie en justitie grondig te hervormen.

De stad had met de federale regering een overeenkomst gesloten om het politiekorps en het justitiële systeem te hervormen, maar liet woensdag weten de overeenkomst te willen aanpassen.  Aan die overeenkomst was maandenlang gewerkt, nadat het ministerie van Justitie vorig jaar concludeerde dat het politieapparaat in de stad zich schuldig maakt aan het discrimineren van zwarte inwoners.

Maar het doorvoeren van het akkoord Ferguson zou alleen in het eerste jaar al bijna 4 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) zou kosten. Het stadsbestuur kan die kosten naar eigen zeggen niet dragen en zei woensdag opnieuw te willen onderhandelen met het ministerie.

Procureur-generaal Loretta Lynch vindt dat maar niets en stelt dat de 'grondwettelijke rechten' in Ferguson niet worden nageleefd, terwijl die voor alle Amerikanen moeten gelden. 'Ze wachten al tientallen jaren op gerechtigheid', aldus Lynch over de zwarte inwoners van de stad. 'Ze zouden niet langer meer hoeven wachten.'

Michael Brown
Het politie-optreden in Ferguson ligt onder een vergrootglas sinds de  ongewapende zwarte tiener Michael Brown in 2014 door een blanke agent werd doodgeschoten. De kwestie leidde tot grot onrust en rellen in Ferguson en de rest van de VS. De agent die Brown doodde, werd vrijgesproken.