Dossier President Trump

Ruime winst voor Trump en Sanders

Bernie Sanders heeft de voorverkiezingen in New Hampshire voor de Democraten gewonnen, en Donald Trump staat met grote voorsprong aan de leiding bij de Republikeinen. Ruim negentig procent van de stemmen zijn geteld. Beiden waren ook de favoriet in de peilingen en de exitpolls.

Sanders staat momenteel op 60 procent van de stemmen, tegen 38 procent voor Hillary Clinton. Die laatste erkende vrij snel haar nederlaag. Voor Clinton is het verlies bitter, want in 2008, toen ze ook aan de voorverkiezingen deelnam maar de nominatie uiteindelijk naar Barack Obama ging, won ze New Hampshire nog. In het Clinton-kamp gelooft men wel nog altijd in de overwinning, "maar het kamp zal waarschijnlijk pas beslecht worden in maart, in plaats van in februari".

Miljardair Trump leidt dan weer met 35 procent bij de Republikeinen, voor Jon Kasich (16 procent). De tweede plaats is voor de gouverneur van Ohio een opvallend goed resultaat. De strijd voor de derde plaats is een nek-aan-nekrace tussen Jeb Bush, Ted Cruz en Marco Rubio. Zij halen alledrie zo'n elf procent.

Bittere pil voor Clinton

Bij de Democraten moet vooral Hillary Clinton zich zorgen maken. “Dit is zeer ontgoochelend voor haar”, zegt VTM NIEUWS-journalist Greet De Keyser. “Sanders heeft toegang gevonden tot een jonger publiek. Clinton had in 2008 al problemen om dat publiek te bereiken. En ook vrouwen stemmen niet voor haar. Er gaan dan ook geruchten op dat ze haar campagneteam zal aanpassen.”

De winst van Trump bij de Republikeinen is dan weer verrassend groot. “Niemand had dit verwacht. New Hampshire was het proefstuk om te zien of zijn grote fanbase ook effectief gaat stemmen. Trump is zeker op weg naar een sterke nationale campagne.”

Clinton geeft nederlaag toe

Hillary Clinton beseft dat haar resultaat in New Hampshire niet goed is. Vooral bij de vrouwen en jongere kiezers verloor ze hele wat stemmen. De Democrate beseft dat er nog heel wat werk aan de winkel is, maar ze wil bij de volgende voorverkiezingen vooral tonen dat ze weer kan opstaan na een nederlaag.

Wat het eindresultaat ook wordt bij de Democraten, de winnaar in New Hampshire, Bernie Sanders, vindt het vooral belangrijk dat er geen rechtse Republikein president wordt. In zijn overwinningsspeech benadrukte hij dat verschillende kampen daarom over enkele maanden de koppen bijeen moeten steken.

Volgens de winnaar bij de Republikeinen, Donald Trump, is de race om het presidentsschap nu echt in gang gezet. Na het mindere resultaat in Iowa was hij de kiezers in New Hampshire dan ook bijzonder dankbaar. "Jullie hebben het in gang gezet", klonk het in zijn speech.