Hevige windstoten teisteren deel Europa

Over West-Frankrijk, Duitsland en het zuiden van Engeland raasden vandaag windstoten tot 150 km/u. De stroomvoorziening en het ferryverkeer werd er onder meer verstoord. Er kwam ook een waarschuwing voor overstromingen aan de kust, die door indrukwekkende golven geteisterd wordt. 

De autoriteiten in het westen en noordwesten van Frankrijk zijn in staat van paraatheid en riepen "tot grote voorzichtigheid" na een stormwaarschuwing die voorlopig nog niet al te veel schade heeft veroorzaakt. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve riep "de kustbewoners aan de Atlantische Oceaan, het Kanaal en de Noordzee op tot de grootste waakzaamheid".

Stroom
Volgens Météo France zou de harde wind bijzonder krachtige golven veroorzaken aan de Atlantische kust en het Kanaal die in de loop van maandag nog zullen aanzwellen, met de mogelijkheid van een erg hoge zee omwille van de getijde-coëfficiënt (90 maandagavond en 96 maandagavond).

In het westen van Frankrijk viel bij 14.000 klanten de stroom uit. De brandweerkorpsen moesten tientallen keren uitrukken, voornamelijk voor omgewaaide bomen en elektriciteitspalen.

Engeland
In het zuiden van Engeland gingen hevige regenbuien gepaard met krachtige windstoten van 155 km/u. Dat leidde tot het afsluiten van wegen en de onderbreking van het spoor- en maritiem verkeer. Meer dan 5.000 gezinnen zaten zonder stroom. De autoriteiten waarschuwden voor mogelijke overstromingen.

De weerdiensten kondigden hevige wind aan in het zuidwesten van Engeland, in Cornwall en Devon, vooraleer die later op de dag naar Londen trekt. Het Brits verkeerwezen riep de automobilisten op naar de weerberichten te luisteren alvorens de weg op te rijden, en gaf een bijzondere waarschuwing voor caravans en motoren.

Carnaval
In Duitsland kreeg het carnaval te kampen met de harde wind. In Düsseldorf, Essen, Mainz, Koblenz, Trier en Bocholt werden optochten geschrapt. In Keulen gaat de grootste viering van Duitsland wel door, maar worden de wagens aangepast. Ook paarden en door paarden voortgetrokken wagens rijden er niet mee.