Obama wil 1,8 miljard dollar tegen zikavirus

Obama zal het Amerikaanse Congres om 1,8 miljard dollar noodfinanciering vragen voor de preventie en de strijd tegen het zikavirus vrij te maken. 

Met het geld moet het land beter voorbereid worden op de impact van het virus, dat zich razendsnel verspreidt in Zuid- en Midden-Amerika, maar ook in Puerto Rico, en dat is Amerikaans grondgebied. De autoriteiten vrezen vooral dat met het aanbreken van de lente en de zomer de muggen die het zikavirus veroorzaken, de zuidelijke staten van de VS zullen bereiken.

De zikagevallen in de Verenigde Staten werden vooral vastgesteld bij mensen die terugkeren uit met het zikavirus geïnfecteerde gebieden. Niettemin bevestigden de Amerikaanse autoriteiten een geval van besmetting overgedragen door seksueel contact.  "Het goede nieuws is dat dit niet te vergelijken is met ebola. Mensen sterven niet van zika. Heel wat mensen die besmet zijn, weten het niet eens", zei president Barack Obama in een interview. "Er moet hierover niet gepanikeerd worden", zei hij.