Chinees jaar van de aap: wat betekent dat?

Het is nog maar pas februari, en toch is het alweer tijd voor nieuwjaarsfeestjes. Vandaag start volgens de Chinese jaartelling het jaar van de aap. Maar wat betekent dat precies?

De Chinese jaartelling is gebaseerd op de Chinese dierenriem, die bestaat uit twaalf tekens. Ieder dier neemt een jaar voor zijn rekening. Eerst komt de rat, gevolgd door de os, de tijger, het konijn, de draak, de slang, het paard, het schaap, de aap, de haan, de hond, en het varken. Na twaalf jaar start de cyclus opnieuw. Daardoor stonden bijvoorbeeld 1980, 1992 en 2004 ook al in het teken van de aap. Daarbij horen ook speciale geluksnummers: wie in een aapjaar geboren wordt, kan op zijn Lottoformulier maar best zo veel mogelijk de cijfers 1,7 en 8 aankruisen – 2,5 en 9 zijn dan weer te mijden als de pest.

De dierentekens worden bovendien gecombineerd met een van vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal of water. In 2016 is het tijd voor de vuuraap.

Vol energie

Het jaar van de aap belooft ook heel wat onrustiger te worden dan het voorgaande, het jaar van het schaap. Dat dier wordt weliswaar gezien als oprecht, maar ook als volgzaam en passief – en dus een beetje saai. Met de aap valt er daarentegen heel wat meer te beleven. Die is volatiel en intelligent, zit vol energie en vertrouwen, maar durft al wel eens arrogant of roekeloos uit de hoek te komen. Kortom, de aap zet de boel graag op zijn kop – en het element vuur zorgt vanzelfsprekend voor nog meer vonken.

Geboorteplanning

Dat kan allemaal wel als wollige onzin klinken, maar in China is het brute ernst. Het schaap is zelfs zo weinig in trek dat heel wat mensen de geboorte van hun kind erop afstemden: ze zorgden ervoor dat ze nog voor het jaar van het schaap geboren werden – wat even tot een korte babyboom leidde – of stelden hun kinderwens een jaar uit. Geboortes in een apenjaar zijn nu eenmaal veel gunstiger volgens Chinezen.

Ook op geopolitiek vlak zou het karakter van de aap wel eens snel de kop kunnen opsteken. Het dier zorgt namelijk voor oceaanwater met agressieve energie. Net nu ligt Peking op ramkoers over territoriale claims op verschillende gebieden in de Zuid-Chinese zee. Maar er is ook goed nieuws: het vuurelement zorgt ervoor dat compromissen sneller bereikt worden. Durf en onconventionele oplossingen zullen worden beloond, want de aap wordt beschouwd als een creatieve  probleemoplosser die het onmogelijke mogelijk maakt.