Dossier President Trump

Underdogs boven op Republikeins debat

Enkele dagen voor de belangrijke tweede voorverkiezing in de race naar het Witte Huis zijn de underdogs bij de Republikeinse kandidaten in het offensief getreden. In een televisiedebat gisteravond in Manchester (New Hampshire) leverden de ex-gouverneur van Florida, Jeb Bush, en de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, felle discussies met Donald Trump en de steeds meer naar voren tredende senator Marco Rubio.

Christie verweet de pas 44-jarige Rubio dat hij niet over voldoende ervaring beschikt voor het hoogste ambt van het land, nog nooit een echt belangrijke beslissing heeft moeten nemen en op de eerste plaats enkel uit het hoofd geleerde korte verklaringen van 25 seconden aflegt. Bij vele stemmingen in de Senaat schitterde Rubio bovendien door zijn afwezigheid: "Dat is geen leiderschap. Dat is spijbelen".

Bush nam multimiljardair Trump op de korrel en betichtte hem van harteloze praktijken als ondernemer. "Hoe sterk moet je zijn om een bejaarde vrouw haar grond af te pakken? " ging hij in de tegenaanval toen Trump beweerde dat Bush zich als "sterke man" wil profileren.

Sterkste prestatie tot nu toe

Voor Bush en Christie gaat het na hun uitermate slecht resultaat van de eerste voorverkiezing in Iowa nu dinsdag in New Hampshire om hun politieke overleven. Maar volgens commentatoren zetten ze tijdens de televisiedebatten van gisteravond hun tot nog toe sterkste prestatie neer, net zoals de gouverneur van Ohio, John Kasich.

Trump trekt als favoriet naar de voorverkiezing in New Hampshire, is echter na zijn nederlaag tegen de aartsconservatieve Texaanse Senator Ted Cruz in Iowa ietwat aangeslagen. Rubio heeft groeiende vooruitzichten om zich als alternatief te profileren voor Trump en Cruz, die beiden door het partijbestuur als ongeschikt worden geacht.

Trump ligt voor in peilingen New Hampshire

Trump zou het in New Hampshire wel eens zeer goed kunnen doen. Hij ligt er in de peilingen tien procent voor op Marco Rubio. Ted Cruz – die in Iowa nog als eerste eindigde – is er weggezakt naar de derde plaats. New Hampshire is dan ook helemaal anders dan Iowa. Het is een staat die staat voor onafhankelijkheid. ‘Live free or die’ is er zelfs het motto. En dat is dan ook een kolfje naar de hand van Donald Trump. “Hij staat net voor onafhankelijkheid van de donoren en van het grote geld. Hij financiert zijn campagne helemaal zelf. En dat principe zou wel eens kunnen aanslaan bij de inwoners van de staat”, zegt VTM NIEUWS-reporter Greet De Keyser.