VN-Veiligheidsraad veroordeelt raketlancering

Noord-Korea heeft, ondanks de waarschuwingen van de VS en Zuid-Korea, een langeafstandsraket gelanceerd. Naar eigen zeggen bracht Noord-Korea met succes een observatiesatelliet in een baan rond de aarde. De internationale gemeenschap ziet in de satellietlancering echter een dekmantel voor een test met een ballistische raket, wat verboden is door VN-resoluties. Ze spreekt daarom ook van een provocatie en roept op om Noord-Korea strengere sancties op te leggen.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Defensie had gisteren nog gemeld dat de lancering tussen 7 en 14 februari een raket zou plaatsvinden, om zo een satelliet in een baan rond de aarde te sturen. De VS en Zuid-Korea menen echter dat de satellietlancering een dekmantel is voor een test met een ballistische raket, die een schending zou betekenen van verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

VN-Veiligheidsraad in spoed bijeen
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Noord-Koreaanse lancering van een observatiesatelliet scherp veroordeeld. De verklaring werd unaniem goedgekeurd, na een spoedvergadering achter gesloten deuren.

"De V-Raad gaat ook werk maken van een snelle goedkeuring van een nieuwe resolutie die de sancties tegen Pyongyang verzwaard", klonk het. Aan de resolutie wordt al weken gesleuteld.

Maatregelen
De vergadering werd gevraagd door de VS, Japan (beiden leden van de V-raad) en Zuid-Korea. De VS noemen de lancering een "destabiliserende en provocerende" actie. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roept op om gepaste maatregelen te treffen. De Japanse premier noemde de lancering dan weer "totaal onaanvaardbaar", terwijl de Zuid-Koreaanse president verklaarde dat de lancering "de wereldvrede bedreigt". 

Ban Ki-Moon heeft Noord-Korea gevraagd om "zijn provocatieve acties" te stoppen. Hij betreurt het in een persbericht ten zeerste dat het land de VN-resoluties schendt. En ook China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, heeft laten weten dat het de raketlancering betreurt. "China betreurt dat Noord-Korea een raket wil lanceren ondanks de tegenstand van de internationale gemeenschap", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De internationale gemeenschap beraadt zich bovendien nog steeds over hoe ze zal reageren op test met een waterstofbom die Noord-Korea naar eigen zeggen op 6 januari uitvoerde.