Massabetogingen Pegida in heel Europa

In verschillende Europese steden kwamen vandaag duizenden aanhangers van Pegida op straat gekomen om te protesteren tegen de "islamisering van Europa" en tegen de stroom vluchtelingen die het oude continent krijgt te verwerken. Zo waren er manifestaties in onder meer Dresden, Amsterdam, Birmingham en Calais.

Vandaag vond er in de Duitse stad Dresden een betoging plaats van enkele duizenden mensen. De organisatie verwachtte 15.000 betogers, een journalist van AFP hield het op "enkele duizenden". De betogers droegen spandoeken met de boodcshap "tegen de islamisering van Europa" en "stop de vluchtelingenstroom naar Fort Europa."

Tegelijk was er een tegenbetoging van enkele honderden mensen. Zij reageerden met de boodschappen "geen plaats voor nazi's" en "wij hebben geen zin in xenofobie, demagogie en Pegida".

Ook in Amsterdam en in de Noord-Franse stad Calais was het een bewogen dag. In Amsterdam zorgde de burgemeester ervoor dat de onrustig verlopen anti-vluchtelingendemonstratie van Pegida zaterdagmiddag beëindigd werd. In Calais had de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve eerder deze week de Pegida betoging verboden, maar toch daagden volgens de politie enkele tientallen Pegida-aanhangers en neonazi's op. Het kwam tot opstootjes met de politie en die pakte uiteindelijk een twintigtal heethoofden op.