Tirol: Alpinisten waren gewaarschuwd voor lawine

Een zware lawine heeft zaterdag in Tirol een dramatisch einde gemaakt aan een skitoertocht van zeventien Tsjechische wintersporters. Vijf vakantiegangers konden enkel dood vanonder de sneeuw geborgen worden. De hutuitbater had de ervaren alpinisten voor hun vertrek naar eigen zeggen nog gewaarschuwd voor het aanzienlijke lawinegevaar in het gebied.

De Tsjechen waren zaterdagmiddag in twee groepen op steil terrein onderweg naar de meer dan 2.800 meter hoge Geier toen de lawine ontstond. De losgeslagen sneeuwmassa was volgens de politie meerdere honderden meters breed en lang.

Het ongeval gebeurde volgens de Oostenrijkse omroep ORF op een plaats waar het leger oefenterreinen heeft, die ook door skiërs kunnen gebruikt worden voor toertochten.

De goed uitgeruste skiërs komen al jaren in de Lizumer Hütte, zo bevestigde eigenaar Anton Nigg aan het Duitse persbureau DPA. Volgens hem waren er twee groepen, met totaal 15 mannen en 2 vrouwen. Hij had de skiërs voor hun vertrek gewaarschuwd. Nigg hangt elke dag de lawinemeldingen uit en praat met zijn gasten over de mogelijke gevaren. "Ik heb tegen mijn gasten gezegd, vandaag zou ik niet vertrekken."

Waarschuwing
Er zijn deze winter al 27 doden gevallen bij lawines. Dit dramatisch voorval in Oostenrijk is nogmaals een waarschuwing. Wie net is aangekomen, of wie op het punt staat naar de skigebieden te vertrekken, moet rekening houden met het gevaar van lawines.