Taiwan:34 doden, meer dan 100 vermisten

Het aantal slachtoffers van de zware aardbeving in Taiwan is opgelopen tot 34 doden. De reddingsploegen zoeken nog naar 119 vermisten. De schok had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. De meeste slachtoffers vielen in de stad Tainan, toen een flatgebouw van zestien verdiepingen gedeeltelijk instortte. Onder de doden is ook een baby van zes maanden en een kind van tien. 

Er wordt vanuit gegaan dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen, want de aardbeving verraste de mensen in hun slaap. Na de eerste beving rond vier uur 's ochtends, waren er nog verschillende naschokken.

Bergingswerken
Met de invallende duisternis worden de bergingswerken moeilijker. Ook werd het gevoelig koud voor Taiwan, dat eerder warmere temperaturen gewoon is. Met 23 speurhonden en detectieapparatuur zoeken 1.200 brandweerlieden en reddingswerkers naar de bedolven mensen onder het puin. Het zoeken wordt ook 's nachts voortgezet, garandeerde de burgemeester van Tainan, Lai Ching-te. Het leger bouwde op vier plaatsen in de stad opvangkampen met 1.200 bedden voor daklozen.

Geen stroom
In de stad Tainan, met meer dan 2 miljoen inwoners, bleven de kleine huizen veelal overeind, maar minstens acht hoge gebouwen zijn ingestort. Meer dan 100.000 mensen zitten zonder stroom. De hogesnelheidstrein in het zuiden van het eiland is stilgelegd om te inspecteren op eventuele schade. De gewone treinen rijden wel nog, maar langzamer.

Chinees nieuwjaar
De aardbeving gebeurt net voor het Chinese nieuwjaarsfeest van zondag op maandag en brengt nare herinneringen naar boven over de beving in 1999 in Taiwan. Toen kwamen 2.400 mensen om het leven. De beving had toen een kracht van 7,3.

In Taiwan wonen 300 Belgen, maar de meesten in het Noorden van het land, waar de hoofdstad Taipei ligt. In het zuiden verblijven tien Belgen, volgens Buitenlandse Zaken zijn ze allemaal ongedeerd.