Google voert strijd tegen terrorisme op

De zoekmachine Google strijdt mee tegen het terrorisme. Er is een kans dat de Google binnenkort advertenties tegen de Islamitische Staat (IS) zal laten verschijnen wanneer internetsurfers op zoek zijn naar terroristisch materiaal. Het doel van de actie is om het risico op radicalisme tegen te gaan. Non-profitorganisaties krijgen de kans om via AdWord campagnes advertenties aan te bieden. 

Er wordt ook actie gevoerd via YouTube om het opzoeken van propaganda video’s door IS sneller te laten verlopen. Daarnaast zullen filmpjes tegen radicalisering ook sneller opduiken in zoekresultaten. In 2014 werden er 14 miljoen video’s op YouTube verwijderd voor verschillende redenen, waaronder islamitisch extremisme, dat meldt senior manager Anthony House van Google.  Beide ideeën werden voorgesteld tijdens een hoorzitting in het Engelse parlement.

Bij die hoorzitting waren ook afgevaardigden van Facebook en Twitter aanwezig. Ook zij nemen extra maatregelen tegen terrorisme. Facebook zal bijvoorbeeld nieuwe technieken toepassen om verdachte gebruikers op te sporen, terwijl Twitter extra personeel in dienst heeft voor het opsporen van radicale boodschappen op de website.

Het is afwachten of deze maatregelen ook in België ingevoerd worden.