Assange spreekt pers toe op balkon

WikiLeaks-oprichter Julian Assange maakte een zeldzame verschijning op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen. Hij sprak er de pers toe en had het over zijn overwinning, met in zijn hand het rapport van de VN. Die adviseerden vandaag namelijk dat Assange onwettelijk gevangen zit.

In de speech zei Assange dat het Verenigd Koninkrijk en Zweden de conclusie van het VN-onderzoek moeten aanvaarden en hem onmiddellijk zijn vrijheid teruggeven. De werkgroep willekeurige opsluiting van de VN had beslist dat de WikiLeaks-oprichter onwetmatig van zijn vrijheid werd beroofd. VTM journalist Karel Lattrez was erbij.

Eerder vandaag gaf Assange al een statement in een persconferentie, gestreamd vanuit de Ecuadoraanse ambassade. Daar zei hij dat de uitspraak 'juridisch bindend' is. Assange, met als achtergrond de website justice4assange.com, waarschuwde de beide landen ook voor de mogelijke gevolgen als ze de uitspraak niet zouden volgen. Volgens hem zullen de landen minder serieus worden genomen in de VN. "Misschien leidt dit wel tot sancties", voegde hij eraan toe. Hij zei ook nog dat het "een overwinning is die een lach op mijn gezicht brengt".

Beslissing niet bindend

Dat de uitspraak bindend is, spreekt een woordvoerder van de VN, Xabier Celaya, tegen: "De beslissing zelf is niet bindend, maar het is een indirecte manier van druk uitoefenen". Volgens hem zijn staten niet verplicht de uitspraken van de werkgroep te volgen, maar wel de conventies. "Landen volgen hun eigen wetten, maar zulke uitspraken zijn wel indirect bindend", zei Celaya. Assange verblijft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Mocht hij gearresteerd worden door de Britse politie, dan wordt hij uitgeleverd aan Zweden. Assange vreest dat dit zou leiden tot uitlevering aan de VS, waar een onderzoek loopt tegen hem over het lekken van geheime informatie.