VN: "Assange moet vrijgelaten worden"

Juridische experts van de Verenigde Naties zeggen dat Wikileaks-oprichter Julian Assange in Londen arbitrair vastgehouden wordt, omdat hij al jarenlang zijn toevlucht moet zoeken in een ambassade. Verantwoordelijk zijn de juridische acties van Zweden en Groot-Brittannië, zei een onafhankelijke Werkgroep Willekeurige Detentie (WGAD) vandaag in Genève. Volgens AFP zouden de Britse en Zweedse regering zich al tegen de uitspraak van de experts hebben uitgesproken.

De experts roepen de regering van beide landen op om ervoor te zorgen dat Assange zich vrij kan bewegen, klinkt het in een officiële communicatie. Ook moet hij schadeloosgesteld worden omdat hij gedwongen werd zijn toevlucht te nemen in de ambassade van Ecuador sinds december 2010.

De WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador en kondigde gisteren aan dat hij zich zal overgeven aan de politie als de Verenigde Naties zich tegen hem uitspreken in de rechtszaak tegen Groot-Brittannië en Zweden. Assange zit al meer dan drie jaar in de ambassade om een uitlevering aan Zweden te vermijden. Daar wordt hij namelijk beschuldigd van verkrachting. Hij vreest dat hij zal uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten als hij naar Zweden gaat om terecht te staan. De VS zoeken hem wegens het lekken van allerhande geheime documenten.

Bekijk ook: