Al 22 doden door lawines op korte tijd

Overvloedige sneeuw en regen zorgden ervoor dat op acht weken tijd al 22 mensen binnen en buiten de officiële pistes om het leven kwamen bij lawines. Touring Reisbijstand roept daarom skiërs op tot extra waakzaamheid. De krokusvakantie, die volgende week begint, is traditioneel de drukste periode op de skipistes. 

"We raden alle skiliefhebbers sterk aan om een pieper op het lichaam te dragen (en dus niet in de rugzak) om traceren onder de sneeuw makkelijker te maken", luidt het. "En niet alleen voor kinderen is de skihelm nuttig, ook volwassenen kunnen er veel leed mee besparen. Er is zelfs tot 60 procent minder kans op een hoofdfractuur."

Overbevolking
Touring kreeg vorig jaar tijdens de krokusvakantie zowat 3.470 oproepen, die resulteerden in 1.900 interventies op het terrein en 32 repatriëringen. De organisatie vreest vooral het steeds toenemend aantal skiërs die buiten de piste gaan.

Redenen daarvoor zijn volgens Touring de overbevolking op de gewone pistes, de avontuurlijke uitdaging en de verse sneeuw. "In de meeste skigebieden geldt code 3. Dat betekent dat het lawinegevaar zeer reëel is. Meestal ligt de sneeuw losser en dikker buiten de piste, hetgeen het nog gevaarlijker maakt", klinkt het.