'Terrorist' met Belgische link opgepakt in Berlijn

In Berlijn en op twee andere plaatsen in Duitsland heeft de politie vanmorgen appartementen, woningen en kantoren doorzocht. Er werden verschillende mensen opgepakt. Een van de verdachten had banden met een islamistisch netwerk in België. 

De huiszoekingen vonden gecoördineerd plaats in Berlijn, en opvangcentra voor vluchtelingen in Hannover, in de deelstaat Nedersaksen, en Attendorn, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

De personen worden verdacht van banden met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en zouden volgens veiligheidsbronnen plannen gehad hebben voor een aanslag. Volgens het Duitse openbaar ministerie hadden ze concreet Berlijn als doelwit gekozen. De boulevardkrant Bild meent te weten dat de terreurcel een aanslag op de Alexanderplatz in gedachten had, maar daar wilde procureur niet op ingaan. 

Eén van de verdachten had banden met een islamistisch netwerk in België. Dat is vernomen van de politie. Een 26-jarige Algerijn reisde minstens een keer naar Molenbeek, waar verschillende verdachten van de aanslagen in Parijs woonden of verbleven.

Enkel kort in Molenbeek

Veel info over de gearresteerde is er niet. Het zou gaan om een man van 26 die enkel kort in Molenbeek was, maar er niet woonde. Het federaal parket zegt geen onderzoek te doen in België en niet betrokken te zijn bij het onderzoek in Duitsland. Als de vraag uit Duitsland er komt om te helpen met het ondezoek, zal het parket wel in actie schieten.