België schenkt 75 miljoen aan Syrië

België trekt 75 miljoen euro humanitaire hulp uit voor mensen die door het Syrische conflict zijn getroffen. Het bedrag is bedoeld voor 2016 en 2017 en gaat naar ngo's onder VN-vlag die zich inzetten voor de verbetering van de levensomstandigheden ter plaatse. Dat maakte premier Charles Michel (MR) bekend bij de internationale donorconferentie voor Syrië in Londen.

Michel beklemtoonde het belang van een duurzame oplossing voor Syrië, met een stabilisatie door politieke dialoog. Er wordt vooral ingezet op een regionale versterking van de humanitaire situatie ter plaatse.

Michel: "Dit zijn extra middelen"
België doneert dus 75 miljoen euro aan Syrië, maar andere landen schenken meer. “Duitsland schenkt 2,3 miljard voor drie jaar, het Verenigd Koninkrijk 1,5 miljard de komende vier jaar. Dat zijn wel landen die veel groter zijn”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Maar Noorwegen bijvoorbeeld, een land met minder inwoners, doneert ook 1 miljard euro de komende vier jaar.”

Premier Charles Michel pareert de kritiek. "We doneren op basis van onze middelen. Vergeet ook niet dat deze middelen bovenop ons budget komen van ontwikkelingssamenwerking.”

"Migrantenstroom naar Europa beperken"
Het extra geld dat België gaat doneren is vooral bedoeld voor de buurlanden van Syrië. “Dat is de prioriteit van deze top”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Daar zitten ook veel honderdduizenden mensen die leiden onder de oorlog. Het geld wordt vooral geïnvesteerd in jobs, onderwijs en woningen. De bedoeling is dat de regio zich gaat versterken, zodat er minder vluchtelingen naar Europa of naar ons land komen.”