'Staatsgevaarlijke' Algerijnen opgepakt

In Berlijn en twee andere regio's in Duitsland heeft de politie deze ochtend woningen, appartementen en kantoren doorzocht. Twee Algerijnen werden opgepakt. Zij worden ervan verdacht in contact te staan met Islamitische Staat.

Eén Algerijn werd opgepakt in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Attendorn, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De tweede Algerijn werd in Berlijn gearresteerd. De politiewoordvoerder zegt dat er ook nog naar twee andere Algerijnen gezocht wordt.

De vier zouden 'staatsgevaarlijke' gewelddaden gepland hebben. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en zouden volgens veiligheidsbronnen plannen gehad hebben voor een aanslag. Of het om een aanslag in Duitsland ging, is niet geweten. 

Militaire training
Volgens de Berlijnse politie kreeg de in Attendorn opgepakte hoofdverdachte een militaire training in Syrië. De politie kwam hem op het spoor door informatie van de Duitse binnenlandse geheime dienst, het zogenaamde Bundesamt für Verfassungsschutz. Bij verder onderzoek kwamen contacten van de man aan het licht met islamisten in Berlijn en Hannover (deelstaat Nedersaksen). Ook daar waren er huiszoekingen. In Noordrijn-Westfalen werd ook een vrouw opgepakt, maar voor andere motieven.

450 agenten
Er werden in totaal 450 agenten, onder wie ook leden van de speciale eenheden, ingezet voor de operaties in Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Sinds de aanslagen in Parijs van 13 november hebben de Duitse autoriteiten al verschillende keren aangegeven dat ook Duitsland bedreigd wordt door jihadistische aanslagen.