Zaak Bill Cosby gaat toch door

Gisteren leek het er nog op dat de Amerikaanse komiek Bill Cosby niet vervolgd zou kunnen worden voor de verkrachting van Andrea Constand, omdat de zaak in 2005 al werd geschikt door een civiele rechtbank. Daar oordeelde de rechter in Montgomery, Pennsylvania, toch anders over. Cosby zal zich voor de strafrechter moeten verantwoorden.

Tegen de 78-jarige Cosby lopen drie aanklachten van seksueel misbruik. Zijn advocaten probeerden eerder deze week het proces te laten annuleren, door een voormalig openbaar aanklager die de zaak in 2005 behandelde, te laten getuigen. De man, Bruce Castor, gaf toe dat er toen een mondelinge overeenkomst werd gesloten om Cosby niet aan te klagen, omdat er te weinig bewijslast was. Het slachtoffer kon op die manier ook een rijkelijke schadevergoeding bekomen, luidde het.

Volgens rechter Steven O'Neill is dat echter geen reden om het huidige proces te annuleren. Een immuniteitsdeal in een mondeling akkoord, is niet geloofwaardig, luidde het.

Cosby wordt ervan beschuldigd in januari 2004 in zijn huis in Philadelphia een vroegere werkneemster van de Temple-universiteit, Andrea Constand, te hebben gedrogeerd en verkracht. In politierapporten uit die tijd verklaarde Cosby dat de vrouw had ingestemd met de seks.

Het zou de eerste keer zijn dat Cosby zich voor de strafrechter moet verantwoorden. Als hij wordt veroordeeld, riskeert Cosby 10 jaar cel.