Dossier Strijd tegen IS

IS dreigt in Antwerps: "zitten aan je deur"

Islamitische Staat heeft opnieuw een video naar buiten gebracht waarmee ze dreigen met aanslagen. Opvallend is dat het een Vlaamse Syriëstrijder is die in perfect Nederlands het Westen bedreigt. “Als jullie ons niet gerust laten, zullen jullie nooit nog goed slapen”, zegt hij.

De video duurt ruim twaalf minuten en begint relatief onschuldig. De Vlaamse Syriëstrijder vaart met een kind over de Eufraat en beschrijft het leven bij Islamitische Staat. “We genieten hier van de vrijheid van de Sharia. We zijn hier met mensen van alle nationaliteiten, maar kennen geen racisme”, zegt de man met duidelijk Antwerps accent.

Daarna wordt de ondertoon van de video wat serieuzer en worden opnieuw bedreigingen tegenover het Westen geuit. “Weet dat wij slechts zes soldaten nodig hadden om heel Parijs te doen beven en maar één blikje Schweppes om een Russisch vliegtuig neer te halen”, zegt de Syriëstrijder. “Morgen zitten we aan jullie deuren. Als jullie ons niet gerust laten, zullen jullie nooit nog goed slapen.” 

Antwerpenaar van 28

De man die in het Nederlands de Islamitische Staat verheerlijkt in een nieuwe propagandavideo is geen onbekende voor het federaal parket. Het gaat om een 28-jarige man uit Antwerpen. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Het parket kent zijn identiteit, maar wil die niet vrijgeven. Over de identiteit van het kind in de video is niets bekend.

De video met de Vlaamse IS-strijder is duidelijk een recruteringsfilm. Dat zegt Faroek Özgünes, de terreurexpert van VTM NIEUWS. “Het is allemaal heel paradijselijk. Het is een oproep naar Vlaamse jongeren om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat.”

De Wever: "Ik hoop dat hij snel het martelaarschap vindt"

Ook burgemeester Bart De Wever heeft de video met de Antwerpse Syriëstrijder gezien. Hij bevestigt dat het geen onbekende van het gerecht is, maar hij hoopt vooral dat hij de man nooit meer in ons land terugziet. “Hij is naar daar gegaan om het martelaarschap te zoeken. Ik hoop dat hij het zo snel mogelijk vindt. Dit is iemand die verloren is voor onze maatschappij.”