Groen licht voor 'asieleiland' Australië

Het Australische Hooggerechtshof heeft een klacht van een Bengalese vrouw verworpen tegen de erg omstreden opvang van vluchtelingen op de eilanden Nauru, Manus Island en Christmas Island. Dat betekent dat de Australische overheid nu ook asielzoekers die naar Australië waren overgebracht voor medische verzorging kunnen terugsturen naar de eilanden.

Het Australische asielbeleid is erg omstreden. Ze voeren daar immers een push backbeleid, waar in België ook de N-VA voor pleit. Asielzoekers worden onderschept door de kustwacht en in kampen opgesloten, vele honderden op een klein eiland 4000 kilometer in zee. Die vluchtelingenkampen krijgen echter veel kritiek, omdat de leefomstandigheden er zeer bedenkelijk zijn.

De vrouw die de zaak aanspande tegen Australië was vanuit het eiland Nauru naar Australië overgebracht omdat ze medische verzorging nodig had vanwege haar zwangerschap. Intussen is de vrouw bevallen, maar nu dreigt ze, net als vele andere asielzoekers, teruggestuurd te worden naar Nauru. 

Het Hof besliste echter dat de vrouw niet onwettelijk wordt vastgehouden op Nauru, dat het niet om een schending van de Australische migratiewetgeving gaat en dat de offshore-deal met Nauru grondwettelijk is.

Intussen komt er veel kritiek op deze beslissing. Daniel Webb, de advocaat van het Humans Rights Law Centre die de zaak naar de rechtbank bracht, is zeer teleurgesteld. "Het is fundamenteel fout om deze mensen te veroordelen tot een leven in onzekerheid op een piepklein eiland", zegt hij. "De wet is één ding, moraliteit is iets anders." Verder protesteerden manifestanten aan het Hooggerechtshof in Canberra tegen de uitspraak. Ook op social media is dezelfde verontwaardiging te horen via de hashtag #letthemstay en #endoffshoreprocessing.

Bekijk ook: