Dossier President Trump

Hoe Trump caucus in Iowa verloor

De Trump-bubble lijkt gebarsten na de eerste voorverkiezing in Iowa. De flamboyante vastgoedmagnaat toonde zich onoverwinnelijk en dacht de staat Iowa in te palmen, maar dat draaide anders uit. In Iowa woont dan ook niet zijn kiespubliek.

Trump kwam met zijn Boeing 757 op bombastische wijze naar de staat gevlogen. Dat was niet de manier om het hart van de uitgesproken evangelische christenen te veroveren. Die konden zich duidelijk meer vinden in de aanpak van Ted Cruz, die zowaar nog conservatiever is dan Trump. Cruz is faliekant tegen abortus en het homohuwelijk en is voor de doodstraf.

Iowa winnen, dat doe je niet in stadions of concerthallen. Je wint maar op één manier: stem voor stem moet je de kiezers overtuigen. Donald Trump deed dat niet, Ted Cruz wel. De Texaanse senator had duizenden vrijwilligers naar Iowa gestuurd, en had alleen kleinschalige bijeenkomsten georganiseerd. Hij bezocht persoonlijk alle 99 districten. De caucus in Winterset is een perfecte illustratie van Cruz' winnende tactiek, en van Trumps fatale nonchalance.