Dit moet je weten over het zikavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft wereldwijd de noodtoestand uitgeroepen voor de verspreiding van het zikavirus. Ondertussen blijft het virus zich razendsnel verspreiden in Zuid-Amerika, Honduras roept zelfs de noodtoestand uit om het te bestrijden. Moeten we ons zorgen maken? Een overzicht van wat u moet weten over zika.

Wat is het zikavirus?

Door de snelle verspreiding van het virus is het niet meer weg te slaan uit het nieuws. Maar wat is het zikavirus eigenlijk? Een arbovirus. Een moeilijk woord om aan te geven dat het door geleedpotigen wordt verspreid. Muggen zijn dus de boosdoener, meer specifiek de aedesmug of tijgermug.

Wat als je besmet raakt?

Voor het grootste deel van de bevolking is een besmetting niet zo erg. Slechts twintig procent van de besmettingen leidt effectief ook tot ziekte. De symptomen zijn gelijkaardig met griep: koorts en spierpijn. Bij zwangere vrouwen is het een ander verhaal, voor hen en dan vooral voor het ongeboren kind kunnen de gevolgen veel groter zijn. Er zijn namelijk aanwijzingen dat er een verhoogd risico is dat het kind met een te kleine schedel wordt geboren.

Valt er iets tegen te doen?

Zoals bij de meeste virale infecties is er geen behandeling en moet je dus terugvallen op je eigen immuunsysteem. Een vaccin is er ook niet, dat moet nog ontwikkeld worden.

Loop je ook bij ons risico? 

Theoretisch is er een kleine kans. Er zijn twee soorten aedesmuggen die het zikavirus kunnen verspreiden. De ene mug die vooral voor problemen zorgt in Zuid-Amerika, komt in Europa niet voor. Het andere type komt wel voor in Zuid-Europa. Bij ons komt die mug niet voor en in de winter kan het hier ook niet overleven. In de zomer is er theoretisch wel kans dat de mug hier voorkomt en het virus meebrengt.