Landen gaan strijd aan tegen zikavirus

De regering van Honduras heeft de noodtoestand uitgeroepen, nadat er in het land sinds midden december bijna 3.700 besmettingen met het zikavirus zijn geregistreerd. De voorbije drie dagen verdrievoudigde het aantal verdachte gevallen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep gisteren over de hele wereld de medische noodtoestand uit door het zikavirus. 

"Het aantal besmettingen stijgt elke dag aan een alarmerend tempo", waarschuwt de Hondurese minister van Volksgezondheid Yolani Batres op een persconferentie. President Juan Orlando Hernandez heeft 10 miljoen dollar vrijgemaakt om het virus te bestrijden. Maandag werd begonnen met het reinigen van de scholen, nu het schooljaar weer gaat starten. Er zijn ook miljoenen tabletten paracetamol verdeeld, die de klachten van hoofdpijn en koorts moeten bestrijden.

Alarmbel
Eerder maandag trok ook al de Wereldgezondheidsorganisatie aan de alarmbel. De WHO vreest voor een "explosieve stijging" van het aantal besmettingen in Latijns-Amerika, tot 3 à 4 miljoen dit jaar. Het zikavirus zou vooral gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, omdat het mogelijk misvormingen kan veroorzaken bij de schedel van de baby. Het virus wordt overgedragen door de mug 'Aedes aegypti'.

Zuid-Korea
Ook Zuid-Korea laat weten dat het maatregelen zal treffen om de mogelijke verspreiding van het zikavirus te vermijden. "De gezondheidsautoriteiten moeten volledig voorbereid zijn om het zikavirus aan te pakken", zei minister van Gezondheid Chun Chin-youb op een spoedvergadering in Seoel. Het land telt momenteel nog geen gevallen van zika.

Buitenlandse bezoekers worden wel zorgvuldig opgevolgd. Zuid-Korea lag vorig jaar onder vuur voor de trage reactie op een uitbraak van het MERS-virus, dat aan 38 mensen het leven kostte.

In Taiwan is eerder deze maand een man met het zikavirus in het ziekenhuis opgenomen die uit Thailand kwam.