Dossier President Trump

Eerste reacties op resultaat in Iowa

Ted Cruz heeft aan Republikeinse zijde de voorverkiezing in Iowa gewonnen. Hij haalde het voor Donald Trump en revelatie Marco Rubio. Bij de Democraten blijft het tot op het allerlaatste moment een nek-aan-nekrace tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. De verschillende kandidaten hebben intussen gereageerd op de resultaten. 

"Socialisten verspelen geld van anderen"
“Vandaag is een overwinning voor de moedige conservatieven in Iowa”, zei Republikeins winnaar Ted Cruz. “De laatste zeven jaar hebben we een president gehad die ons demoniseert. Dat eindigt in januari 2017.”

Cruz had het ook over zijn Democratische tegenhangers, die volgens hem erg hard neigen naar socialisme. “Het probleem met socialisme is, om het met de woorden van Thather te zeggen, dat je na een tijd het geld van alle andere mensen hebt verspeeld.”

"Ik koop boerderij in Iowa"
Een typische Donald Trump-speech, nadat hij er in Iowa niet in slaagde de eerste plaats te veroveren bij de Republikeinse voorverkiezingen. "We eindigen tweede, ik ben vereerd, ik ben alleen maar vereerd". Trump feliciteerde Ted Cruz, die bij de Republikeinen de meeste stemmen behaalde, en "een erg goeie vriend" Mike Huckabee, die aankondigde uit de race te stappen.

Trump haalde ook nog eens uit naar Hillary Clinton, die in een nek-aan-nek-race gewikkeld is met Bernie Sanders voor de stemmen in Iowa. "We zullen de Republikeinse nominatie in de wacht slepen en makkelijk winnen van Hillary of van Bernie of van het om even wie. Hillary heeft andere problemen, misschien grotere problemen dan de nominatie", klonk het.

Trump sloot af met een kwinkslag. "We komen terug, misschien koop ik wel een boerderij in Iowa".

"Duidelijk signaal verzonden"
Marco Rubio deed het opmerkelijk goed in Iowa en lijkt toch een rol van betekenis te spelen in de strijd naar het Witte Huis. “Vandaag hebben we een duidelijk signaal gezonden. Na zeven jaar Barack Obama gaan we niet langer wachten om ons land weer in handen te nemen. We zullen Hillary Clinton of Bernie Sanders verslaan.”

"Bedankt Iowa"
Hillary Clinton speechte voor Sanders, maar bleef voorzichtig en claimde de overwinning niet. Ze had het over "een grote opluchting". "Dank u, Iowa." Ze zei ook "opgetogen te zijn om in debat te gaan met senator Sanders". "Wat een nacht, wat een ongelofelijke campagne! "

"Politieke revolutie gestart"
Bernie Sanders had het over een "politieke revolutie" die maandagavond in Iowa is gestart. Volgens hem is er dringend nood aan verandering in de Amerikaanse maatschappij. "De Amerikanen hebben een duidelijke boodschap gegeven aan het politieke en economische establishment en aan de media. Gezien de enorme crisis in ons land (...) kunnen we niet langer een corrupt campagnesysteem hebben."