Dossier President Trump

Cruz klopt Trump in Iowa, Clinton wint met 0,2%

Ted Cruz, de zeer conservatieve senator uit Texas, heeft maandag bij de Republikeinen de voorverkiezingen in Iowa gewonnen. Donald Trump eindigt dus pas tweede. Bij de Democraten trekt Hillary Clinton na een nek-aan-nekrace nipt aan het langste eind: 49,8% tegen 49,6% voor Sanders. 

De winst van Cruz betekent dus een nederlaag voor Donald Trump, die het met 24,4 procent minder goed doet dan verwacht in de nationale peilingen. Verrassend goed scoorde senator Marco Rubio, die met 23 procent zeer dicht op de hielen van Trump zit. "Vanavond hebben we de eerste stap gezet, maar een belangrijke stap, naar de overwinning", triomfeerde Rubio. 

 • Lees ook: Hoe Donald Trump caucus in Iowa verloor

  Clinton wint met 0,2%
  Bij de democraten was het tot op het allerlaatste moment een ware nek-aan-nekrace tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Clinton en haar campagneteam claimden de overwinning en dat is nu ook officieel bevestigd. Met alle stemmen geteld eindigt ze op 49,8%, Sanders haalt 49,6%. Een uiterst klein verschil dus.

  "Hillary Clinton heeft de caucus van Iowa gewonnen. Na een doorgedreven telling - en analyse - van de resultaten, is er geen twijfel. Clinton heeft het meeste aantal nationale afgevaardigden en afgevaardigden van de staat gewonnen", zei haar campagnedirecteur voor Iowa, Matt Paul. "Statistisch gezien is er geen buitengewone informatie die de resultaten nog kan wijzigen en er is geen mogelijkheid dat senator Sanders de situatie in zijn voordeel nog kan doen omdraaien", zei Paul.

  "Te vroeg voor conclusies"
  De Democratische partij zelf weigerde vooralsnog zich uit te spreken. Zij plaatste Clinton wel voor Sanders, maar met een heel kleine voorsprong en zeggend dat er in een kiesdistrict nog stemmen te tellen zijn.

  De afgelopen uren deden er geruchten de ronde dat Bernie Sanders een hertelling van de stemmen zou vragen. "Maar die kloppen voorlopig niet", zegt VTM NIEUWS-correspondente Greet De Keyser. "Sanders vindt het te vroeg om een overwinning op te eisen, zijn nederlaag toe te geven of om een hertelling te vragen. Hij bekijkt op dit moment de drie opties."

 • Lees ook: Eerste reacties op resultaat in Iowa