Tijdens carnaval veel meer politie in Keulen

De politie en burgemeester van Keulen beloven een veilig carnaval. De Keulse politie zal tijdens de carnavalsdagen streng optreden tegen elke vorm van geweld. De nieuwe politiechef Jürgen Mathies zei dit bij de voorstelling van een nieuw veiligheidsconcept, dat een gevolg is van de seksuele aanrandingen van vrouwen in de oudejaarsnacht.

“We kunnen geen enkele vorm van geweld aanvaarden tijdens carnaval. Ik wil er heel duidelijk over zijn. We zullen consequent optreden tegen alles wat het vreedzame samenzijn verstoort. En dat geldt zowel voor mensen die dronken of agressief zijn, maar ook voor dieven, overvallers en diegenen die seksuele misdrijven plegen en een ‘neen’ van een vrouw niet aanvaarden”, zo zei Mathies.

Op ‘Weiberfastnacht’ – zeg maar de Vrouwendag op carnaval – zullen er meer dan 2.000 agenten op straat zijn. Dat is ruim twee keer meer dan gewoonlijk. De ‘Weiberfastnacht’ is traditioneel de dag met de meeste delicten tijdens de carnavalsperiode.

De minister-presidente van Noordrijn-Westfalen, Hannelore Kraft, houdt er echter rekening mee dat er ondanks de uitgebreidere veiligheidsmaatregelen meer tenlasteleggingen wegens seksuele intimidatie of misbruik kunnen geregistreerd worden. Want "er bestaat een hogere gevoeligheid en ook een nieuw seksueel strafrecht", zei Kraft aan een Duitse krant. Tot nog toe werden seksuele handtastelijkheden vaak niet aangegeven.