Rato, ex-topman IMF, voor Spaanse rechter

Een vroegere topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Rodrigo Rato, zal zich voor de rechter in Spanje moeten verantwoorden voor verduistering van geld. Dat heeft het Spaanse gerecht bekendgemaakt.

De bevoegde rechter volgde de aanbevelingen van het parket om Rato en 65 andere (ex-)kaderleden van de grootbank Bankia te berechten wegens geldverduistering. De 66 beschuldigden zijn voormalige directeurs en bestuursleden van Caja Madrid, een van de spaarkassen die met nog zes anderen werd gefuseerd tot Bankia. 

44.217 euro
De hele zaak draait rond kredietkaarten die de betrokkenen onbeperkt en zonder controle mochten gebruiken. Ze konden tussen 1999 en 2012 kredietkaarten gebruiken, waarmee ze volgens mediaberichten persoonlijke zaken zouden hebben betaald zoals juwelen en safari's. Rato zelf zou volgens de akte van beschuldiging 44.217,47 euro hebben uitgegeven met zijn kaart. Volgens het openbaar ministerie hebben Rato en zijn voorganger Miguel Blesa het kredietkaartensysteem ingevoerd. Het eist vierenhalf jaar cel en een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro voor Rato, en zes jaar cel en 9,3 miljoen euro voor Blesa.

Financiënminister
Rodrigo Rato stond tussen 2010 en 2012 aan het hoofd van eerst Caja Madrid en dan Bankia. Hij was IMF-topman van 2004 tot 2007 en was ook een tijdje Economie- en Financiënminister in Spanje. Er lopen nog onderzoeken naar hem wegens fiscale fraude, witwassing en schriftvervalsing, en naar de omstandigheden waarin Bankia naar de beurs werd gebracht kort voordat de bank met 20 miljard euro door de Spaanse staat van het faillissement moest worden gered.