"22 mails van Clinton bevatten geheimen"

In het onderzoek naar de e-mails die Hillary Clinton verstuurde toen ze Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken was, zullen zeven conversaties, goed voor 22 mails, niet worden vrijgegeven omdat ze geheimen bevatten. Dat heeft de onderzoekscommissie bekend gemaakt.

De mails zouden op het moment dat ze verstuurd zijn geen geheimen bevatten, maar de informatie is nadien wel als geheim aangeduid. Hierdoor zullen ze niet openbaar worden gemaakt, zoals dat met de andere mails wel gebeurt.

Clinton ligt al langer onder vuur omdat ze in de periode tussen 2009 en 2013, toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, een eigen privé-e-mail gebruikte in plaats van een beveiligde overheidsmail om mails te versturen voor overheidszaken.

“Ontslaan en voor de rechter”

De republikeinse presidentskandidaten hebben al gereageerd op de beslissing van de onderzoekscommissie. Ted Cruz zei dat het afhangt van president Obama of Hillary vervolgd zal worden. “Als ze genoeg hebben van haar politieke carrière, dan wordt ze veroordeeld, anders niet.”

Ook Marco Rubio was niet te spreken over de beslissing. “Als iemand van mijn medewerkers zoiets zou doen, dan zouden ze ontslagen worden en voor de rechter worden gedaagd,” zei hij op een bijeenkomst in Iowa.

“Ze zegt dat ze niks fout heeft gedaan, maar ze liegt,” zegt Jeb Bush tenslotte. Hij kan Hillary aan omdat zijn leven een open boek is, terwijl Haar leven er een is van wantrouwen en de waarheid niet vertellen als dat nodig is.