Dossier Vluchtelingencrisis

Eindelijk strengere asielregels in Duitsland

De Duitse coalitietop heeft volgens SPD-voorzitter Sigmar Gabriel een compromis bereikt over het asielpakket II. De gezinshereniging voor vluchtelingen met bepekte ("subsidiaire") bescherming wordt twee jaar opgeschort. Dat zei vicekanselier Gabriel donderdagavond in Berlijn.

"Subsidiair beschermden" zijn degenen die zich niet kunnen beroepen op het fundamenteel asielrecht en ook niet kunnen genieten van de beschermingsstatus van de Geneefse vluchtelingenconventie, maar nog niet naar huis zijn gestuurd omdat hen daar bijvoorbeeld de doodstraf of foltering te wachten staat.

De coalitie is het ook eens geworden dat Marokko, Algerije en Tunesië "veilige herkomstlanden" zijn, aldus Gabriel. Asielzoekers uit die landen zullen sneller terug naar huis gestuurd worden.

Union en SPD hebben ook een wijziging voor jonge vluchtelingen aangekondigd. Wie als asielzoeker naar Duitsland komt, een opleiding begint en die succesvol afrondt, zal aansluitend twee jaar in Duitsland mogen werken. De eigen bijdrage van asielzoekers voor integratiecursussen zal 10 euro per maand bedragen.