Dossier President Trump

'Afwezige' Trump domineert debat Republikeinen

In de Verenigde Staten heeft donderdagavond een laatste televisiedebat tussen de Republikeinen plaatsgevonden voor de eerste voorverkiezing in Iowa, volgende maandag. Zoals bekend bleef favoriet Donald Trump afwezig. De andere kandidaten maakten zelfs grapjes over diens afwezigheid.

Trump boycotte de uitzending omdat nieuwszender Fox moderator Megyn Kelly niet wilde vervangen. De miljardair probeerde dan maar aandacht te vangen door op hetzelfde moment op enkele kilometers afstand zijn opwachting te maken op een veteranenmeeting. Trump zei daar dat Fox hem maar bleef vragen om toch deel te nemen, zelfs minuten voor de start van de uitzending. De zender zou zich zelfs geëxcuseerd hebben.

Zijn afwezigheid was voelbaar, maar tegelijk bleef hij alomtegenwoordig. Zo begon Ted Cruz, senator van Texas, zijn discours in des Moines met een knipoog naar de stijl van Trump: "Ik ben een maniak en iedereen op dit podium is dom, dik en lelijk. En Ben (Carson), jij bent een vreselijke chirurg", klonk het. "Nu hebben we het deel-Trump achter de rug".

Zelfs de eerste vraag van het televisiedebat ging over de afwezigheid van de grote favoriet.

Jeb Bush gaf zelfs toe dat hij Trump miste. "Hij was zoals een teddybeer voor mij. We hebben altijd een liefdevolle relatie gehad, in de debatten en in onze tweets", klonk het met een knipoog.

"Eigenlijke winnaar was er niet"
“Het debat gisteravond was vooral bedoeld om momentum te creëren vlak voor de eerste voorverkiezing”, zegt VTM NIEUWS-correspondente Greet De Keyser. “Of het debat iets aan de rangschikking in de polls veranderd heeft, is nog maar de vraag. In de laatste peilingen heeft Donald Trump zijn voorsprong op Cruz en Rubio alleen maar vergroot. De eigenlijke winnaar was dan ook niet aanwezig op het debat.”