Gewapende in Disney: "Voelde me bedreigd"

De man die donderdag bij Disneyland Parijs werd opgepakt met twee wapens in zijn tas, verklaarde dat hij zich bedreigd voelde en zich daarom wilde kunnen verdedigen. Volgens de Franse zender BFMTV zouden de eerste elementen in het onderzoek niet wijzen op de piste van terrorisme.

Aan de ingang van een hotel van Dinseyland Parijs is een 28-jarige Europeaan opgepakt. De man was in het bezit van twee wapens, van klein kaliber, een doos patronen van kaliber 7,65 en een Koran. Dat meldt RTL France op zijn site, en wordt bevestigd door politiebronnen.

De man had een reservatie in het hotel. De bewakingsagenten van het hotel konden de man bij de veiligheidscontrole vatten, en de gerechtelijke politie van Versailles pakte de man donderdagnamiddag op en sloot hem op. De politie zocht nog een tijdje naar de vrouw die hem vergezelde, maar ook zij werd intussen aangehouden. 

De 28-jarige man was geen bekende van het gerecht. Hij zou medegerant zijn van een brasserie in Parijs. Zijn collega's reageerden in elk geval vol ongeloof op zijn arrestatie. Het onderzoek gebeurt door het parket van Meaux. Het parket dat actief is bij terrorismezaken, is nog niet gecontacteerd, schrijft BFMTV.

De Franse veiligheidsdiensten zijn in elk geval in de hoogste staat van paraatheid. Donderdag herhaalde minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve nog eens dat de terrorismedreiging in Frankrijk "minstens even groot, zoniet erger is dan in november 2015". Bij verschillende aanslagen in Parijs kwamen toen 130 mensen om.

Op de website van Disneyland Parijs staat intussen dit te lezen: