"3 tot 4 miljoen Zikagevallen verwacht"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal op 1 februari een spoedvergadering van een expertencomité houden om te bepalen of de uitbraak van het zikavirus een globale gezondheidsbedreiging vormt. Dat zei WHO-directrice Margaret Chan donderdag. De epidemie "verspreidt zich explosief" op het Amerikaanse continent.

"Het alarmniveau is extreem hoog", zei Chan aan vertegenwoordigers van de WHO-lidstaten in Genève. De ziekte - die gelinkt wordt aan baby's die met misvormde hoofden in Brazilië ter wereld zijn gekomen - is intussen naar 23 landen en gebieden op het Amerikaanse continent verspreid, aldus Chan.

Verspreiding op internationaal niveau?
Door de ernst van de situatie besliste Chan om een spoedvergadering bijeen te roepen op 1 februari. De organisatie is vooral verontrust over "de mogelijkheid van een verspreiding op internationaal niveau".

"Dit is geen ebola"
Volgens de WHO zijn er in Brazilië mogelijk al 1,5 miljoen gevallen van zika. Maar de organisatie vreest dat er op het hele Amerikaanse continent meer dan dubbel zoveel mensen besmet kunnen raken. "We mogen ons verwachten aan 3 tot 4 miljoen gevallen" op het continent, zo verklaarde Marco Espinal, een hoge WHO-vertegenwoordiger voor Amerika.

Tegelijk waarschuwde de VN-organisatie voor paniek. "Dit is geen ebola", aldus nog Espinal.

Milde vorm
De WHO zegt dat het nog niet over betrouwbare statistieken voor een volledig overzicht van de epidemie beschikt. Vermoedelijk wordt het aantal besmettingen momenteel nog onderschat, omdat het in de meeste gevallen maar om een milde vorm gaat.