Dossier President Trump

Trump boycot debat, tegenstand haalt uit

Donald Trump, de koploper bij de Republikeinen voor de presidentsnominatie, heeft geweigerd deel te nemen aan het verkiezingsdebat donderdag bij Fox News. Oorzaak van de weigering is het groeiend conflict met de tv-zender en één van de moderatoren. Zijn tegenstanders Ted Cruz en Jeb Bush lieten het niet na hun concurrent een veeg uit de pan te geven.

Het debat donderdag wordt mee gepresenteerd door Fox-journaliste Megyn Kelly. Met haar botste Donald Trump voor het eerst in augustus, toen hij insinueerde dat ze menstrueerde tijdens een pittige vragenronde met hem tijdens een debat. Ook nadien heeft Trump herhaaldelijk verklaard dat zij hem "niet fair" behandelde.

Trump deed wel een toegeving door te praten met FOX nieuwsanchor Bill O’Reilly. Die liet niet na om de Republikein te wijzen op zijn fout. “Onze journaliste heeft je altijd fair behandeld en het ligt binnen de christelijke waarden om mensen vergiffenis te schenken”, zei O’Reilly. Trump antwoordde dat hij niet akkoord was, maar voor O’Reilly was het nog niet welletjes. “Dat is jouw mening. Maar loop er niet van weg, want dit is waar Amerika voor staat: een open debat.”

Ook Trump’s concurrenten in de Republikeinse race, Ted Cruz en Jeb Bush, lieten het niet na om Trump een veeg uit de pan te geven. “Naar het schijnt in Megyn Kelly erg angstaanjagend en Donald is een breekbare ziel, zeker als ze hem gemene dingen vraagt”, zei Cruz. “Arme, slecht behandelde Trump”, lachte Bush cynisch.

Ondanks het feit dat Trump verwikkeld is in een koude oorlog met de Fox-journaliste, noemde hij haar in 2011 nog een erg goede moderator. “Ik zou het zelf nooit beker kunnen dan jij”, vertelde Trump haar toen. Daarnaast wordt hij bekritiseerd omdat hij in 2012 hard uithaalde naar een andere Republikein nadat die ook een debat miste.