Zweden wil tot 80.000 asielzoekers uitwijzen

Zweden wil tot 80.000 asielzoekers uitwijzen die vorig jaar in het land arriveerden en van wie de asielaanvraag is verworpen. Dat kondigde de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken, Anders Ygeman, aan.

"We praten over 60.000 personen, maar hun aantal kan oplopen tot 80.000", aldus de minister in de krant Dagens Industri (DI). Hij verduidelijkte dat de regering aan de politie en aan het migratie-agentschap heeft gevraagd om de uitwijzingen te organiseren.

Normaal gezien worden afgewezen asielzoekers teruggestuurd met lijnvluchten, maar omdat het om zo'n grote aantallen gaat wil het ministerie speciale chartervluchten gaan inzetten. De uitwijzingen zullen ook de volgende jaren doorgaan, aldus Ygeman.

In 2015 dienden 163.000 mensen een asielaanvraag in in Zweden, van wie 30.000 niet-begeleide minderjarigen. Zweden was daarmee in verhouding tot het inwonersaantal, één van de belangrijkste bestemmingslanden voor asielzoekers in de Europese Unie, net als Duitsland met zijn 1,1 miljoen asielaanvragen. Van de 58.000 behandelde asielaanvragen, werd 55 procent aanvaard.