Brazilië zet leger in tegen zikavirus

Brazilië, dat erg getroffen is door het zikavirus, lanceert een grootschalig offensief. Het leger wordt ingezet voor de bestrijding van de mug 'Aedes aegypti', die vooral bij zwangere vrouwen een gevaar vormt voor hun ongeboren kind. In Brazilië zijn al meer dan 4.000 baby's met schedelmisvorming (mycrocefalie) geboren, 68 baby's stierven aan de mysterieuze aandoening.

In 356 steden en gemeenten en in duizenden scholen zal er voorlichting worden georganiseerd en zullen de muggen en hun broedplaatsen vernietigd worden. Daarvoor worden 160.000 soldaten ingezet, 30.000 leden van de marine en 30.000 militairen van de luchtmacht.

Half miljoen mensen geïnfecteerd
In het land zouden een half miljoen mensen geïnfecteerd zijn. Presidente Dilma Rousseff kondigt voor volgende dinsdag een crisistreffen met alle landen van Latijns-Amerika aan.

Carnaval
Volgende week starten de carnavalsvieringen en zullen naar schatting 1 miljoen mensen naar Rio de Janeiro afzakken. Ook daar worden de muggen met verdelgingsmiddelen bestreden, zodat bezoekers zich geen zorgen moeten maken.

Alarmbel
Amerikaanse wetenschappers trekken intussen aan de alarmbel. Ze vrezen voor een pandemie, zo bericht de BBC. Ze roepen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op om lessen te trekken uit de ebola-epidemie, en snel te handelen en een noodcomité bijeen te roepen. De wetenschappers waarschuwen dat het nog jaren kan duren voor er een wijdverspreid vaccin beschikbaar is.