FBI doodt militant na confrontatie

In het stadje Bruns, in de Amerikaanse staat Oregon, heeft de FBI bij een confrontatie een van de militanten doodgeschoten die sinds dit weekend een wildreservaat bezetten. Acht anderen werden gearresteerd.

De militanten noemen zichzelf ‘Burgers voor grondwettelijke vrijheid’ en bezetten sinds zaterdag het hoofdkantoor van een wildreservaat. De confrontatie kwam er nadat militanten op weg waren naar een bijeenkomst waar ze medestanders hoopten te ronselen voor hun beweging. Het dodelijk slachtoffer is Robert Finicum, de zelfverklaarde woordvoerder van de bezetters. Bij de acht die gearresteerd werden zijn ook de twee leiders van de beweging: Ammon en Ryan Bundy.

De militanten bezetten het park uit protest tegen de veroordeling van twee boeren die in 2012 een deel van hun land lieten afbranden. Dat land was eigendom van de federale overheid. De boeren beweerden dat dit gebeurde ter preventie van bosbranden, maar volgens de autoriteiten wilden ze de bewijzen van illegale jacht op hun land vernietigen.