Boete van 1,2 miljoen voor Franse Uber

De Franse tak van de alternatieve taxidienst Uber is veroordeeld tot het betalen van 1,2 miljoen euro aan de nationale taxivereniging, voor het gebrek aan communicatie aan de chauffeurs. Dat besliste een rechtbank in Parijs. Het Franse persagentschap AFP kon die beslissing inkijken.

De zaak draait rond de communicatie van het bedrijf aan de chauffeurs. Volgens de taxivereniging gaat het om een "dubbelzinnigheid" over de mogelijkheid om op de openbare weg te parkeren in afwachting van een klant, zonder voorafgaande reservatie.

In december 2014 was een dwangsom opgelegd aan verantwoordelijken van Uber. Zij kregen destijds het uitdrukkelijke bevel iedere vermelding die parkeren, halt houden of rondrijden op de openbare weg in afwachting van een klant - zonder titularis te zijn van een toelating voorbehouden voor taxi's - als legitiem voorstelt, uit hun communicatie te halen. In Frankrijk is dat het voorrecht voor taxi's.

Volgens de rechtbank in Parijs liet de taxivereniging via gerechtsdeurwaarder meermaals vaststellen - tijdens de periode van de dwangsom van januari tot april 2015 - dat Uber "dubbelzinnigheden in aanbevelingen" aan de chauffeurs hanteerde, vooral in video's van de onderneming die online staan.

Volgens Uber France zijn de richtlijnen wel duidelijk en wordt de chauffeurs er duidelijk op gewezen dat ze, wanneer ze geen klant hebben, naar hun garage moeten terugkeren of op een private parkeerplaats moeten gaan staan.